vrijdag 13 maart 2009

de bruid


de dag vóór de huwelijksdag wordt de bruid opgehaald door de familie van de bruidegom.
Het is een dag vol rituelen, zowel bij de achterblijvende bruidegom thuis, als bij de bruid.


De tientallen aanwezigen in het dorpshuis zegenen haar persoonlijk en wensen de bruid geluk door haar gezicht, handen en armen aan te stippen met een kleurstof en daarna gele rijst over haar hoofd te strooien. Na enige tijd zien Malliga's wangen eruit als een overgefrankeerde brief en is haar hoofd overdekt met gele rijst. We zijn dan 2 uur verder...

als je een foto aanklikt, zijn alle foto's van het ophalen van de bruid in een diapresentatie te zien.

maandag 9 maart 2009

vlindertuin

De vrouwen met hun wapperende sari's geven me steeds het gevoel in een vlindertuin te zijn. Door hun tred of door de wind zijn hun sari's voortdurend in beweging, waarbij ze er ook het nodige telkens aan herschikken. Het is een sierlijk gezicht.
De losse lap wordt op allerlei manieren gedrapeerd en zonodig ook gebruikt als bescherming tegen de zon. De kleuren en combinaties zijn onvoorstelbaar mooi. (klik op het beeld en klik vervolgens op Diavoorstelling).


Het lijkt me ook een heerlijk luchtige dracht in de hitte en als je op de rijstvelden werkt en 'il faut faire pipi' zal een sari ook heel praktisch zijn, vermoed ik zo.

In het zuiden van India vormen sari's de dominante kleding. Verder naar het noorden (Bangalore, Mumbai) zie je meer westerse kleding, helaas.... helaas....